Alışveriş Sepeti

WhatsApp Sipariş: 0544 642 41 64

Bal Arısı Türleri

Yaklaşık 100 milyon yıldır dünyada var olan bal arıları, hayvanlar âleminin böcekler sınıfının zar kanatlılar takımından olan Apis cinsi içerisinde bulunmaktadır. Apis cinsi altında bilinen 11 tür bulunmaktadır. Bu türler arasında kutuplar dışında dünyanın her yerinde bulunan Apis mellifera dünyanın en yaygın bal arısı türüdür. Bunun dışında Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Kamboçya, Endonezya, Laos, Vietnam, Malezya, Filipinler, İran, Irak ve Umman’da yaşamakta olan Küçük Arı (Apis florea), coğrafi dağılımı Apis florea ile aynı olmakla birlikte biraz daha güneye kaymakta olan Dev Arı (Apis dorsata), Güneydoğu Asya’nın tamamına yayılmış olan Doğu Bal Arısı (Apis cerana) dünyada yetiştiriciliği yapılan bal arısı türleridir.

Bal arıları farklı ekolojik koşulların bulunduğu çok geniş alanda yaşamalarının sonucu olarak aynı tür içinde farklı coğrafi alanlarda pek çok alt tür, ırk ve özel ekosistemlere özgü belirgin farklılıkları olan ekotipleri kapsayan genetik farklılıklar göstermektedir(1). Ülkemizde de Anadolu bal arısı ekotipleri olarak tanımlanan, her bir bölgeye özgü pek çok ekotip bulunmaktadır(2).

Apis mellifera türünün arıcılıkta en fazla bilinen ve yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan alt türleri Karniyol Arısı (Apis mellifera carnica), İtalyan Arısı (Apis mellifera ligustica), ülkemizde de bulunan Kafkas Arısı (Apis mellifera caucasica), Anadolu Arısı (Apis mellifera anatoliaca)’dır. Ülkemizde Anadolu Arısı tanımlaması çerçevesinde belli bölgelere uyum sağlamış Trakya Arısı, Ege Arısı vb. gibi ekotipleri bulunmaktadır(3).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz BoşAlışverişe Dön