Karabuğday Tohumu (1 Kg)

87,50 TL

Karabuğday tohumu ekildikten 30 gün sonra çiçek vermeye başlar. Arıların çiçek ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır.

(1 müşteri değerlendirmesi)

Karabuğday tohumu, bal hasadında verim artışına destek veren ve balın kalitesini arttıran organik bir tarımsal faktördür. Özellikle yaz aylarında çiçek bulma konusunda sıkıntı yaşayan bal üreticilerinin imdadına karabuğday koşmuştur.

Yapılan bilimsel analizlerin ışığında 2 dekarlık karabuğday ekili alandan faydalanan arıcıların 30-35 kilogram bal hasadı yaptığı ortaya çıkmıştır.

Karabuğday Tohumu Nedir?

Karabuğdayın ismine bakarak onu bir tahıl zannetsek de aslında kendisi bir tahıl ürünü değildir. Kuzukulağı ailesine mensup bir bitkidir. En önemli özelliği gluten barındırmamasıdır. Ayrıca yapısında, protein, lipit, lif, polifemol, çeşitli mineraller ve vitaminler barındırır.

Her ne kadar familya olarak tahıl olmasa da kullanım şekli olarak tahıllarla ortak özelliklere sahiptir.

Amino asit bileşenleri oldukça dengeli olan karabuğday, arı yetiştiriciliğinde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Biyolojik değerleri oldukça yüksek olan bu bitki arıların bal üretim verimini ciddi ölçülerde arttırmaktadır.

Karabuğday Tohumu Nasıl Ekilir?

Karabuğday tohumu, havaların ısınmaya başladığı dönemlerde ekilmelidir. En uygun dönem Nisan – Mayıs aylarıdır. Karabuğday Tohumu ekimi yapılacak tarlanın hazırlanması gerekir. Dekara 20 Kg, 20-20-0 gübresi verilmesi tavsiye edilir.

Dekar başı 5 kilogram tohum ekilmelidir. Mibzer kullanılarak ya da serpme yöntemi ile karabuğday tohumu ekilebilir. Tohumların yaklaşık 5 cm derine ekilmesi gerekir.

Tavlı toprağa ekilmiş olan karabuğday tohumu birinci haftanın sonuna doğru çıkış yapmaya başlar ancak bunda hava koşulları ve ekimin ne zaman yapıldığı da etkilidir.

Ekimini yaptıktan yaklaşık 1 ay sonra çiçeklenme başlar. Çiçeklerin yüzde 80 civarı döküldüğünde karabuğday hasadı yapılabilir.

Karabuğdayın Arıcılık’ta Önemi

  • Karabuğdayın, 90 günlük ömrünün 45-50 günü  çiçekli geçer. Ekimi yapıldıktan sonra 30 gün içerisinde tarlayı çiçek kaplar. Bu çiçekler hasata kadar devam eder.
  • Karabuğday, çiçeğinin ballı olması nedeniyle arıcılık açısından önemlidir. Arıcılar, çiçek ihtiyaçlarından 30 gün önce ekerlerse arıların yayılması için çok iyi bir ortam hazırlamış olurlar.
  • Arıcılıkta gelişmiş ülkelerde karabuğday meraları oluşturulmaktadır.
  • Arıcılar, arılarını çiçeğin çok olduğu bölgelere taşımak zorundadırlar. Karabuğday sayesinde üreticiler arılarını taşımaktan ve nakliye sorunundan kurtulurlar.
  • Dünya genelinde yapılan uygulamalı araştırmalara göre 4 dekar karabuğday ekili alanda yapılan arıcılıktan 60-70 kilogram bal hasadı yapıldığı ortaya çıkmıştır.
  • Karabuğday çiçeğinden elde edilen bal dünya borsalarında diğer ballara göre daha pahalıdır.

Karabuğday Tohumu (1 Kg) için 1 değerlendirme

  1. Aslan L.

    Arıları çiçekli yere taşımak yerine ekiyorum karabuğday tohumunu her yer çiçekle kaplanıyor. Ekimi ve üretimi kolay bir bitki tavsiye ederim.

Değerlendirme yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir